top of page

עשרת שאלות הפורום  - לעניין צוואות

לאחר פתיחת הפורום לשאלות בעניין צוואת, נמצאו עשרת השאלות הבאות כשאלות חוזרות ועיקריות. לפיכך החלטנו להביא אותן לידיעת כלל הציבור על מנת לתת מענה מהיר בחיפוש פשוט. תוכלו לשמור דף זה ולעיין בו בעת הצורך.

1. האם לאחר גיבוש צוואה, מפורטת עם עדים, הנערכה ע"י עו"ד והוגשה לרשם הצוואות, אני יכול לצוות על צוואה אחרת?  - בוודאי שכן. יש לנסח בצוואה החדשה את המשפט הבא "צוואה זו מבטלת כל צוואה אחרת שערכתי וכתבתי לפניה". יתרה מזו, משרדנו ערך צוואות לאנשים בבתי חולים על ערש דווי, כצוואתם האחרונה. 

2. האם עלי לפרט את כלל היורשים, גם אם אין אני מעוניין להוריש להם דבר ? - בהחלט כן. על מנת שלא יאמר היורש שלא ירש דבר, שנשכח או נזנח בשל טעות או במזיד, יש למנות את כלל היורשים, ואם ישנו יורש שלא מעוניינים להוריש לו דבר, יש לציין ירושה סמלית (10 שקלים בד"כ), כדי שלא יטען שנשכח. 

3. האם אני יכול להוריש את הנכסים לכל מי שאני מעוניין? התשובה היא כן! אין מניעה להוריש לכל אדם, חבר, בעל חיים, גוף, ארגון או מוסד. הנכסים שם של הנפטר וזכותו לצוות כרצונו. 

4. האם אני חייב להביא עדים בחתימה על הצוואה? - בהחלט כן! העדים צריכים להיות מעל גיל 18, כשירים בנפשם לחתום, אינם יורשים ואין להם כל טענה לירושה בצוואה. 

5. האם רופא יכול להיות עד? בהחלט כן. רופא יכול להיות עד לצוואה. 

6. האם אני חייב להוכיח כשרות נפשית בעת עריכת הצוואה? -  התשובה אינה חד משמעית. לעיתים יש צורך להראות כשרות נפשית, אם למשל מדובר באדם שעבר אירוע רפואי קשה או אירוע טראומטי קשה שבעקבותיו הוא משנה את הצוואה. אם מדובר באדם מבוגר, חולה במחלה שיכולה להשפיע על הנפש או אם יש היסטוריה נפשית. 

7. האם ניתן לערוך צוואה הדדית, כלומר שבני הזוג ירשו זה את זו ולאחר פטירת בן הזוג הנותר, יתחלקו הנכסים בין הילדים? ניתן אולם נאמר כי ללא מגבלות ברורות, יכול בן הזוג הנותר לאחר שירש את בן הזוג הנפטר, לערוך צוואה אחרת ולהותיר את הילדים ללא הנכסים שיעד להם בן הזוג שנפטר. 

8. מתי עלי לערוך צוואה? שאלה שענינו עליה מספר פעמים, ונענה שוב כך: תלוי במי מדובר. אם מדובר באדם חולה שימיו קצובים, מיד. אם מדובר באדם ללא נכסים כלל, אין צורך. אם מדובר באדם מעל גיל 45, אנו ממליצים לערוך צוואה. בכל מקרה של ספק, יש לפנות למשרד עו"ד כדי לקבל מענה. 

9. האם אני יכול לערער על צוואה שנערכה כדין ונחתמה ע"י עדים?  בהחלט. צריך לבחון את הצוואה ולבדוק אם היא כוללת את הניסוחים הנכונים, את הסמנטיקה הנכונה ואת הכיסוי שביקש המחוקק והפסיקה לתת. לא בכל מקרה ניתן לערער ולא בכל מקרה אנו ממליצים לערער. 

10. מה עלי לעשות לאחר עריכת הצוואה? ניתן להפקיד אותה בכספת, ניתן להפקיד אותה בבית, ניתן להפקיד אותה אצל עו"ד וניתן להפקיד אותה אצל רשם הצוואות. התנאים: בעל ת.ז. ישראלית, מפקיד את צוואתו בלבד, תשלום בסך של 119 ש"ח (נכון ליום 01.03.2024). 

image.png
image.png
image.png
bottom of page