top of page
Worker in a Factory

רשיונות עבודה והיתרים לפלסטינאים

מעסיקים ישראלים רבים אינם מבינים כי האלטרנטיבה להעסיק עובד פלסטינאי ברישיון קיימת. חלקם סבורים כי עליהם להיות בעל רשיון קבלן או חברה בע"מ. והתשובה היא לא! רשיון עבודה לפלסטינאי מהווה גושפנקא לכך שהעובד עובד באופן חוקי, עבר סינון בטחוני, מקבל את כל הזכויות הסוציאליות ומשכורתו המלאה יכולה להינתן בהחזר מס למעסיק.  הנה מדריך קצר. 

ביום 21.3.21 נכנס לתוקפו נוהל חדש מאת רשות האוכלוסין וההגירה להסדרת העסקת עובדים פלשתינאים בישראל בענף התעשייה והשירותים (נוהל מספר 9.1.3001) ויש לנו חדשות טובות, הנוהל החדש מקל באופן ניכר על התהליך ומאפשר לבעל העסק גמישות וודאות רבה יותר בתכנון פעולותיו.

אז מה מה בעצם קובע הנוהל החדש?

חוק עובדים זרים, תשנ"א-1991, קובע כי לצורך העסקת עובדים שאינם תושבי או אזרחי ישראל, בינם גם עובדים פלשתינאים מאזור יהודה ושומרון, יש לקבל היתר העסקה ממנכ"ל רשות האוכלוסין וההגירה.

כלומר, קיימים שני מסלולים לכאורה מקבילים: על הקבלן לקבל היתר להעסקה כאמור לעיל ואילו על העובד לקבל היתר לכניסה לישראל למטרת עבודה (המונפק על ידי המנהל האזרחי ביהודה ושומרון) לפי חוק האזרחות והכניסה לישראל (הוראת שעה), תשס"ג-2003

אם בעבר, היתרים לקבלנים ניתנו למי שעומד בקריטריונים שנקבעו מראש ובמיוחד תחת הגבלה כמותית של מכסות מרביות שנקבעות מידי תקופה על ידי ממשלת ישראל. לכל ענף תעשיה נקבעו מכסות היתרים משלו.

לפי הנוהל החדש, מעסיק יוכל לקבל היתר העסקה כללי לעובדים פלשתינאיים, ללא הכבלה כמותית (אך עדיין כפוף למכסת היתרי כניסה למטרת עבודה שקובע המנהל האזרחי).

כלומר, מעתה זהו "שוק חופשי" בו מתחרים בינם המעסיקים על העסקת העובדים, ואילו לעובדים (בעלי היתר כניסה) ניתנת האפשרות לבחור בעבור איזה מעסיק ברצונם לעבוד. זהו "קיצור דרך" משמעותי עבור הקבלן הישראלי שסבל מזמני המתנה ארוכים מאוד עד אשר היה באפשרותו להעסיק עובד.

כעת מעסיק שישכיל להציע לעובדיו תנאי עבודה נאותים, בכפוף לחוקי העבודה בישראל, יוכל להעסיק את מספר העובדים הנחוץ מבלי להמתין זמן רב.

כמובן שעדיין נדרש רישום ודיווח שוטף לרשויות בדבר העסקת העובדים לאגף שירות למעסיקים שברשות האוכלוסין, אך זהו תהליך מתמשך שנעשה בזמן שהעובד מועסק ומניב תוצרת עבור הקבלן.

אז מהו ההליך החוקי לקבלת היתר העסקה?

קבלן שכבר מחזיק בידיו היתר העסקה לפי הנוהל הקודם, יקבל היתר לפי הנוהל החדש מבלי שעליו להגיש בקשה חדשה.

בקשה חדשה תוגש ללשכת השירות למעסיקים (שנמצאת באותו אזור פו נמצאים משרדי רשות המיסים בהם מתנהל תיק הניכויים של המעסיק) באמצעות מילוי והגשת טפסים, חתומים ומאומתים.​

 

לאחר הגשת הבקשה, תתכנס הרשות למתן החלטה מי מבין כלל ההמעסיקים יכול לקבל אישור ומי ידחה.

אם לא נמצאה כל מניעה, תפיק רשות האוכלוסין היתר העסקה עבור הקבלן, במידה ולא, תדחה בקשתו..

מאמר זה סוקר "על קצה המזלג" את החידושים שבנוהל החדש וההקלות שנלוות אליו אך אין בו בכדי לכלול את כלל הפרטים הנדרשים.

המעסיק מקבל היתר העסקה:

1. פתוח (כלומר יכול להעסיק כמה פלסטינאים שירצה)

2. וקבוע! (כלומר ההיתר לא נזקק לשום חידוש או תשלום אגרה לאחר קבלתו!).

תנאים וקריטריונים לעובדים:

1. בן 22 ומעלה אם נשוי, בן 28 ומעלה אם רווק. 

2. מהגדה בלבד. 

3. ללא מניעה בטחונית או משטרתית. 

רשיונו של העובד יהיה קבוע, עד לפיטורין או התפטרות או אם המעסיק אינו עומד בתנאי הרישיון. 

כיצד נוכל לגרום לכם להרגיש בטוחים?

אם אתה מעסיק ישראלי, חברה בע"מ, עוסק מורשה או שותפות, ויש לך צורך בהעסקת עובדים פלסטינים יש להניח שאתה כבר מיואש מהבירוקרטיה והסחבת שרשויות המדינה גוררות כדי לקבל היתרי העסקה חוקיים.

משרדנו, אשר טיפל וייעץ במאות מעסיקים ישמח לסייע וללוות אותך בכל שלבי ההליך כדי שהעסק שלך יוכל לשגשג. כמובן שבפנייה אל משרדינו תזכו ללוי מלא וצמוד לאורך כל ההליך וננסה ליתר את הגיעכם ללשכות ככול האפשר.

ניתן לראות את העסקים הרבים איתם אנו עובדים כאן!

bottom of page