top of page
Young Dad

אזרחות וחיים משותפים עם בן זוג פלסטינאי

 החל משנת 2002 ועקב החלת חוקי החירום על האזרחים הפלסטינאים, הליך איחוד משפחות עם אזרחים מהגדה, הפך להיות הליך מסובך, קשה ובעל מגבלות יחודיות שאינן מוטלות על אזרחי מדינות אחרות בעולם. הנה מדריך קצר שיסייע לכם. 

עד לשנת 2002, יכלו בני זוג נשואים, פלסטינאים וישראלים, להירשם כזוג נשוי במשרדי רשות האוכלוסין וכן להיות זכאים להגיש בקשה לאיחוד משפחות ע"פ הנוהל. דבר זה אפשר לבן הזוג הפלסטינאי להירשם בסוף ההליך כאזרח ישראלי שווה זכויות, לקבל רישיון נהיגה ישראלי, לבחור לכנסת ולרשום את ילדיו המשותפים כאזרחים ישראלים.

 

בשנת 2002, ועקב פיגועים רבים שבוצעו בישראל ע"י אירגוני טרור פלסטינאים (ולטענת השב"כ בעזרתם של תושבים פלסטינאים לשעבר שנהנו מחסות הנוהל ונמצאים כעת בישראל), הוחרגו תושבי האזור הפלסטינאים מהנוהל וכעת לא יוכלו עוד להיכנס ולבקש איחוד משפחות בנוהל זה.

כלומר, ההליך למעשה לא יאפשר בסופו לתושב הפלסטינאי להפוך להיות אזרח ישראלי, הוא לעולם יהיה תלוי באישור שנתי מתחדש, הוא לעולם יהיה תלוי ב"חסדי"ה מדינה המעניקה את האישור, שיכול ותדרוש ממנו אתנן מודיעיני בעבור האישור.

הדרישות:

 

הפלסטינאי צריך להיוך בן 35 לפחות, פלסטינאית צריכה להיות בת 27 לפחות.

ללא עבר פלילי.

 

ללא עבר בטחוני.

 

בעל ת.ז. פלסטינאית תקפה. 

 

רווק או גרוש.  

יצוין כי לפי סעיף ד8 לנוהל, ישנה החרגה הקיימת כנגד אזרחי מדינות נוספות, אולם אלו מוגדרות כמדינות אויב, כגון: סוריה, לבנון, עיראק ואיראן.

המצב שנוצר הוא שאלפי משפחות פלסטינאיות נאלצות עד יום זה לחלוק שני בתי מגורים, האחד בשטחי הרשות הפלסטינית והשני בשטחי מדינת ישראל. הילדים מופרדים מהוריהם ובן הזוג הפלסטינאי נאלץ להתמודד עם נהלים, תקנות וגחמות השולטות כמעט באופן מוחלט באפשרותו לראות את ילדיו ובן זוגו הישראלי. נוהל איחוד המשפחות לפלסטינאים מנוהל כיום על-ידי לשכות המת"ק (מנהלת תאום וקישור). יצוין כי תנאי סף להגשת בקשה הוא כי גיל התושב הפלסטינאי יהיה לכל הפחות 35 לגברים ו-25 לנשים.

בני זוג פלסטינאים העומדים בתנאי הסף ומצליחים לקבל אישור שהייה בארץ, המתחדש מדי שנה וחידושו נתון בידי כוחות הביטחון, מספרים כי הם נאלצים לעמוד בפני מצבים קשים במסגרתם חידוש הרישיון מותנה במסירת מידע או סיוע לכוחות הביטחון באופן שנכפה עליהם. מבלי שנתקבל האישור, אינם יכולים לקבל רישיון נהיגה, לפתוח חשבון בנק, או להתנהל מול הרשויות באופן מלא, ללא בן הזוג הישראלי.

מאחר והחרגה זו אושרה במסגרת תקנות חירום, עליה להתחדש אחת לשנה. כלל ממשלות ישראל מאז שנת 2003 ועד היום פעלו לחידושה, בהתאם להמלצת כוחות הביטחון, באופן רציף.

ממשלת ישראל, בהנהגתו של ראש הממשלה מר נפתלי בנט, לא צלחה את אישרו של החוק נכון ליום 06.07.21, ובמידה ולא יהיה רוב להצבעה, כוחה של הוראת השעה יפוג וכלל בני הזוג הישראלים הנשואים לפלסטינאים יוכלו להגיש בקשה במסגרת נוהל איחוד משפחות לרשות האוכלוסין וההגירה.

יצוין כי הצבעה זו לא צלחה בעזרתם של ח"כ מהימין: ליכוד, האיחוד הלאומי, עוצמה יהודית. ח"כ חרדים: ש"ס ואגודת ישראל והמפלגה הערבית המשותפת.

 

מה יקרה אם יפוג תוקפו של החוק?

 

1. לממשלה תהיה אפשרות לעגן את הוראת השעה בחוק, כפי שביקשו לעשות זאת ראשי מערכת הביטחון מזה שנים רבות. יש לציין כי חוק זה יעמוד ככל הנראה לבחינת בג"צ ולא בטוח שהחרגת תושבים פלסטינאים מנוהל איחוד המשפחות יעמוד לממשלה וליועמ"ש, אם זה יחליט להגן עליו. ספק רב אם בג"צ יקבל חיקוק מפלה שכזה שאינו נבחן ומחודש באופן שנתי, במסגרת המלצת כוחות הביטחון. 

2. העברת הוראת שעה נוספת, שונה אך מגבילה באותו האופן את זכותם של בני זוג, ישראלי ופלסטינאי, לחסות תחת הנוהל. ספק אם תוכל ממשלת ישראל הנוכחית להעביר הוראת שעה דומה באצטלה זו כיוון שנראה שאין בידה רוב קואליציוני בשלב זה.

3. לא לעשות דבר עד גיבושו של רוב. מצב זה יאפשר לאלפי בני זוג, ישראלי פלסטינאי, להגיש בקשות לאיחוד משפחות בהתאם לנוהל.

מה על בני זוג, פלסטינאי וישראלי, שמבקשים להגיש בקשה ע"פ הנוהל לעשות?

1. על בני הזוג להתייעץ עוד היום עם משרד מומחה בתחום.

2. על בני הזוג לאסוף חומר ראיות להוכחת חיים משותפים.

3. על בני הזוג להגיש את הבקשה בדחיפות ללשכת ההגירה והאוכלוסין.

 

משרדנו ישמח לסייע לכל זוג לקבל את זכויותיו החוקיות והמוסריות בהתאם לנהלי וחוקי מדינת ישראל.

 

ליצירת קשר:

עו"ד חיים זובידה - 054-5373585

עו"ד אורני רינגר  - 054-4252733

 

אתר - www.zubida-ringer-law.com 

 

     

   

bottom of page