top of page
Candle Light.jpg

צילום - יניב ברמן

נישואים אזרחיים במדינת ישראל

הסמכות לחתן בני זוג בני אותה הדת נתונה אך ורק לסמכות הדתית של אותו הזרם הדתי. כלומר מדינת ישראל מתעלמת לחלוטין מצרכיהם של אזרחים ישראל חסרי דת, אתאיסטים, פסולי חיתון מטעמים דתיים או כאלו שמאסו בסמכות הדתית, ואינה מאפשרת נישואים אזרחיים בתחומה. מה האלטרנטיבות? תנו לנו לסייע לכם. 

במדינת ישראל, כל ענייני הנישואים והגירושים נתונים בידי בתי הדין הרבניים. כלומר יהודים ינשאו ע"פ ההלכה - ע"פ חוק שיפוט בתי דין רבניים. מוסלמים ינשאו ע"פ השריעה, ונוצרים ינשאו ע"פ דיני הזרם הנוצרי שבו חברים בני הזוג.

במידה ומדובר בחסרי דת (אחד מבני הזוג)  או לחילופין זרם דתי שאין לו ייצוג דתי בארץ, ההחלטה היכן ינשאו בני הזוג בארץ מוטלת לפתחו של בית המשפט. 

 

לכן, כאשר אנו מדברים על אוכלוסיות גדולות בארץ המעוניינות להינשא, בנישואים אזרחיים, הן אינן יכולות לעשות זאת באופן רשמי וחוקי:

 

1. שניים שאינם בני אותה הדת - שני בני זוג שאינם בני אותה הדת לא יוכלו להינא על אף שלמשל השריעה מכירה בנישואי מוסלמי ויהודיה. הגם שע"פ חוקי השריעה ניתן לבני הזוג להינשא כדת וכדין, נישואים אלו לא יהיו תקפים כיוון שהם נוגדים את חוק שיפוט בתי הדין הרבניים.

2. בני זוג מאותו המין - גם במקרה זה, בני או בנות הזוג לא יכלו להינשא באופן חוקי בארץ בנישואים אזרחיים, הגם שמדובר באזרחים בעלי אותם החובות, המדינה אינה מוכנה להכיר בזכותם הבסיסית של שני הזוג להינשא.

3. אתאיסטים - מי שאינו מעוניין להינשא בחתונה דתית - מי שאינו מעוניין להינשא בחתונה דתית לא יוכל להינשא בנישואים אזרחיים בארץ באופן חוקי ורשמי.

אילו ברירות עומדות בפני בני הזוג המעוניין להינשא בנישואים אזרחיים ואילו מהן אפשריות?

1. נישואין במדינה זרה - אפשרי!  נישואים אזרחיים במדינה זרה ע"פ חוקי אותה המדינה יהיו מחוייבים ברישום במשרדי הרשות ויהפכו את הנישואים לחוקיים ורשמיים. בני זוג שינשאו בקפריסין, ארה"ב, קנדה וכו' יוכלו לרשום את נישואיהם במשרדי הרשות ולקבל הכרה וזכויות של בני זוג נשואים.

 

2. נישואים אזרחיים בקונסוליות בארץ - אינו אפשרי! על אף שקונסוליה ושגרירות של מדינה זרה היא למעשה טריטוריה של מדינה זרה, ובעבר נישאו שם בני זוג וביקשו לקבל הכרה ע"פ הדין, כיום הדבר אינו אפשרי. הסיבה היא התנגדות הקואליציה בלחצי המפלגות הדתיות והחרדיות. 

3. נישואים אזרחיים במדינה זרה באמצעות שליח - אינה אפשרית. אין אפשרות להינשא כאשר שני בני הזוג אינם נמצאים במדינה המבצעת את הנישואים על אף שהנישואים תקפים באותה המדינה.

4. נישואים במדינה אחרת במעמד צד אחד - אפשרית - נישואים אלו, על אף שהרשות ניסתה פעמים רבות להכשיל את ההכרה בהם, כיום מוכרים וניתן להינשא בנישואי אל סלבדור - פאראגוואי, בנוכחות אחד מבני הזוג, עם המסמכים הנכונים ויפוי כוח מאומת וחתום.

5. ברית זוגיות - אפשרי - שני חסרי דת יכולים להינשא בברית הזוגיות ע"פ חוק, כל עוד אינם בני אותו המין, הם מעל גיל 18, תושבי ישראלי, רשומים כחסרי דת במרשם, אינם קרובי משפחה ואינם נשואים. ברית הזוגיות שהחלה בתרועה רמה של כלל המפלגות החילוניות, הסתיימה בקול ענות חלושה. המגבלות שהטילו המפלגות הדתיות עיקרו וסרסו את החוק בצורה כזו שבשיאה נרשמו 4 זוגות לנישואין ולאחר מכן (2019) זוג אחד בלבד!

6. נישואי יוטה - ניתן לקרוא כאן. נישואי יוטה מאפשרים לכם להינשא בנישואים אזרחיים, באופן מקוון, בביתכם בישראל בנישואים שיערוך אותם בעל הסכמה בארה"ב.

 

 

לאחר נישואים שאותם ניתן לרשום בארץ, יצטרכו בני הזוג לגשת לרשות או לשגרירות הישראלית בבקשה לרשום את נישואיהם כדין.

 

מה הדין לגבי בן זוג זר?

כאן צריכים בני הזוג להתמודד עם נוהל הרשות להסדרת מעמדו של בן הזוג הזר.   

גם כאן, בדומה להסדרת מעמדו של בן זוג של אזרח ישראלי שאינו נשוי, הרשות אינה שמחה או ששה לקבל את הבקשות ואינה מעוניינת לסייע לישראלי להסדיר את מעמדו של בן זוג זר.

הרשות מערימה קשיים על בני הזוג ואינה מקלה עליהם ולעיתים מכבידה בכוונה, מתעלמת מהנוהל ומהנהלים ויוצרת בכוונת זדון סיכסוכים משמעותיים בין בני הזוג להביא להיפרדותם.

ויצויין, כמחצית מכלל הבקשות של בני הזוג שמוגשות לרשות נדחות או מעוכבות!! כאשר טענה זו נטענה על ידי עו"ד זובידה בבית הדין לעררים, טענה המדינה כי אין המדובר במחצית. כאשר ביקש בית הדין ראיות לכמות הבקשות שנדחות, טענה המידנה כי אין לה את המידע והיא אינה יכולה להעביר את המידע לבית הדין. 

בני הזוג צריכים להגיש מסמכים רבים לרשות, חתומים ומאומתים, בין אם בשירשור חתימות ובין אם בחתימת אפוסטיל, אם המדינה חתומה על אמנה זו. מסמכים אלו נבדקים בקפידה, די במסמך אחד שאינו חתום באופן מספק או באופן משביע רצון כדי שהבקשה תידחה או תתעכב במשך חודשים!

 

לדוגמא - בני זוג שביקשו להינשא ואחד מהם היה בעל אזרחות הודית, לא הצליחו להמציא מסמך המדיע על רווקות. הודו, אינה יכולה לספק תעודת רווקות ומצהירה על כך בפני הרשות. הרשות מתעלמת ודורשת בכל זאת מסמך שלא ניתן להמציא אותו!

 

הרשות מבקשת הוכחות לחיים משותפים - ראיות אלו נבדקות ע"י פקיד הרשות וכאן הבעיה הגדולה. מכיוון שכל פקיד בוחן את הראיות בעיניו הסובייקטיביות וכאשר אין מדד אובייקטיבי של "איכות הראיות", נמצא מבקש הבקשה במצב בלתי אפשרי שבו אין הוא יכול לדעת אם הראיות שהגיש, על אף שהן עומדות במבחן הנוהל, יעמדו במבחן הפקיד. 

 

לדוגמא - תמונות שהגישו בני זוג מחתונתם במדינה מזרח אירופאית לא התקבלו ע"י פקיד הרשות כיוון זה חש ע"פ התפאורה של אותו אולם, כי המדובר בחתונה פיקטיבית!

 

 ראיון אישי - באם הבקשה התקבלה יגיעו בני הזוג לראיון אישי. אם בן הזוג הזר נמצא בחו"ל הוא יבצע את הראיון בשגרירות הישראלית. הראיון הוא שלב נוסף שבו מנסה הרשות להצמיד לבני הזוג תו "פקטיבי" ולדחות את בקשתם מיד. זהו שלב קריטי שאחריו קשה מאוד לחזור לאחור. הפקיד הוא שעורך את הפרוטוקול, הוא שמזין את הפרוטוקול בשאלות ותשובות, והוא זה שחורץ את דין הראיון. אסור בתכלית האיזור להגיע לשלב זה כאשר אינכם מיוצגים ומבלי שערכתם סימולציה מלאה, עם שאלות ותשובות במשרד עו"ד מומחה בתחום! הפקיד ינסה ככול יכולתו להראות שיש בין בני הזוג סתירה, אף במחיר אבסורדי.

דוגמא - בן זוג שנשאל לגבי הדגם של הטלוויזיה הנמצאת בסלון ביתם. (לא יצרן! דגם!). על בסיס תשובה זו טען הפקיד כי המדובר בבני זוג פיקטיבים!

כיצד נוכל לגרום לכם להרגיש בטוחים?

למשרדו הידע והנסיון שנרכש לא רק שלמעלה מעשור בעריכת דין, אלא מכך שעורכי הדין של משרדנו עבדו כנציגים של משרד הפנים והרשות בשגרירות ישראל בחו"ל. 

הם קיבלו את הבקשות, ערכו את הראיונות, אישרו ע"פ נהלים פנימים את הבקשות והיו למעשה נציגי הרשות בפני אזרחי המדינה.

אנו נוכל לסייע לכם, במקצועיות, בהגינות ובשקיפות לאורך כל ההליך, אנו נטפל בתיק במהירות וביעילות כדי שנוכל לרשום את נישואיכם ולהביא לכך שתוכלו לחיות יחד בארץ על אף הלך הרוח ברשות. 

   

bottom of page